Istanbul / Safranbolu Çıkışlı 2 Gün Kastamonu Sinop Turu.

Genel Bakış

İstanbul / Safranbolu Çıkışlı 2 Gün Kastamonu Sinop Turu


KASTAMONU: KALE MANZARASI / KASTAMONU MÜZESİ / NASURULLAH KADI CAMİİ / ŞERİFE BACI ANITI / ŞAPKA MÜZESİ 

SİNOP: SİNOP KALESİ / SİNOP CEZA EVİ / GAZİ TABYALARI / HAMSİLOS KOYU / ERFELEK ŞELALELERİ


KASTAMONU TARİHİ

Kastamonu'nun bilinen tarihi, Hitit İmparatorluğu ile başlar. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu bu topraklar M.Ö. 4.yy'da Perslerin eline geçmiştir. M.Ö.4. yy'da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya'ya katmıştır. İskender'den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö. 1. yy'da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S. 395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır.


Kastamonu'nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında Ahmet Gazi'nin Oğlu Gümüş Tekin devrinde 1105 yılında gerçekleşmiştir. Yüz yıla yakın bir zaman Danişment idaresinde kalan şehir ve çevresi 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçmiş, 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın emriyle Selçuklu Kumandanı Hüsamettin Çobanbey tarafından zaptedilmiştir.Kastamonu'nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında Ahmet Gazi'nin Oğlu Gümüş Tekin devrinde 1105 yılında gerçekleşmiştir. Yüz yıla yakın bir zaman Danişment idaresinde kalan şehir ve çevresi 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçmiş, 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın emriyle Selçuklu Kumandanı Hüsamettin Çobanbey tarafından zaptedilmiştir.


1. GÜN

KASTAMNONU ARKEOLOJİ MÜZESİ

Kastamonu kent merkezinde yer alan müze binasının planını Mimar Kemaleddin Bey çizmiştir ve 1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılmıştır. 1921 yılında İstiklal Mahkemesi olarak hizmet veren bina, 1945 yılına kadar Türk Ocağı, Halk Fıkrası ve Kastamonu Gençlik Teşkilatı binaları olarak da işlev görmüştür.

30 Ağustos 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İnebolu’dan sonra şapka ve kıyafet inkılabına ilişkin ikinci nutkunu burada vermiştir. 1945-1952 yılları arasında arkeolojik eserlerin toplandığı bir depo iken 1952 yılında bölge müzesi haline getirilmiştir. Kastamonu ve civarından toplanan birçok eser ile bölge ilk çağ tarihine ışık tutan müzede çeşitli dönemlere ilişkin zengin eserler bulunmaktadır. Ayrıca teşhirin bir bölümü Atatürk Salonu olarak düzenlenmiş olup, Atatürk'ün 1925 yılında Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.

ŞERİFE BACI ANITI

Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü kadın erkek birçok kişi İnebolu-Ankara lojistik hattında cephane ve mühimmat taşıyarak milli mücadeleye destek vermiştir. Verdikleri destekler sayesinde savaşın kaderi önemli ölçüde değişmiştir. Şerife Bacı da bu gönüllü kahramanlardan biridir. Onun ve diğer gönüllü kahramanların adını yaşatmak üzere Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından 1990 yılında Cumhuriyet Meydanı'na Kastamonu Türk Kadınları Anıtı olarak da bilinen Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'nı yapılmıştır.


NASURULLAH KADI CAMİİ / MÜNİRE MEDRESESİ

Nasrullah Kadı tarafından 912-1506 yılında vücuda getirilmiştir. Bünyesinde cami, medrese, şadırvan ve türbe bulunan külliye Vakıflar İdaresi mülkiyetindedir.

CAMİİ: Nasrullah kadı tarafından 912-1506 yılında yaptırılmıştır. 1159-1746 yılında Reis’ ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından tamir edilerek genişletilmiştir. Bu esnada bir kütüphane ile bir de medrese eklenmiştir. Cami halen ibadete açık olup, Kastamonu’nun merkezi camisi konumundadır. Milli Mücadele döneminde M. Akif Ersoy’un bu camide verdiği vaaz cephedeki askerlere dağıtılarak maneviyatlarının yükseltilmesine çalışılmıştır.

MÜNİRE MEDRESESİ: Nasrullah Kadı Külliyesi organlarındandır. Reis’ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından 1159-1746 yılında yaptırılmış olan medrese 1224-1809, 1230-1814, 1259-1843 ve 1279-1862 yıllarında tamir görmüştür. Uzun yıllar Vakıflar Öğrenci Yurdu olarak hizmet veren medrese, bu tarihten itibaren Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş ve el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2005 yılında tahsisi iptal edilen medrese el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Nasurullah Kadı tarafından 1506 yılında yapımı tamamlanmıştır. Bünyesinde cami, medrese, şadırvan ve türbe bulunan külliye Vakıflar İdaresi mülkiyetindedir.

ŞAPKA MÜZESİ / Büyük önder Atatürk'ün giydiği şapkalardan oluşan Türkiyedeki ilk ve tek Şapka Müzesi.

Büyük önder Atatürk'ün Şapka İnkilâbını Kastamonu'da yapmasıyla birlikte, Cumhuriyet'in kurulduğu günden günümüze kadar giyilen bay ve bayan şapkalarından ve Atatürk'ün giydiği şapkalardan oluşan Türkiye'deki ilk ve tek Şapka Müzesi. 


ŞEYH ŞABAN-I VELİ KİMDİR

Şeyh Şabanı Veli Hazretleri, Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nin Gökçeağaç Bucağı'na bağlı Çakırçayı Köyü'nün Cimdar Mahallesi'nde 1497 yılında dünyaya geldi. Sefine-i Evliya isimli eserde ise doğum tarihi 1499 olarak geçmektedir. Şabanı Veli henüz dünyaya gelmeden babasını, üç yaşlarında ise annesini kaybetmiştir. Şabanı Veli’yi hayırsever bir hanım himayesine almış ve tahsilini tamamlamasına yardım etmiştir. Şabanı Veli tahsilinin bir bölümünü Taşköprü'de yapmıştır. Kuran, hadis, tefsir ilimlerinde bilgilerini derinleştirmek için Kastamonu'ya gelmiş, burada önce Hisarardı Semti'ndeki Cemalettin Mescidi avlusunda daha sonra Seyid Sünneti Mescidi'nde ilim tahsiline devam etmiştir. Daha sonra İstanbul'a giderek tahsilini İstanbul Fatih Medreseleri'nde tamamlamıştır. Öğrenim yıllarında güzel ahlâkı, ağırbaşlılığı ve çalışkanlığı ile hocalarının teveccühüne mazhar olmuştur.

ŞEYH ŞABAN-I VELİ KÜLLİYESİ VE TÜRBESİ

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, külliyede bulunan caminin kitabesinden III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi; Dergah Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve Şadırvan'dır.


2. GÜN



SİNOP KALESİ / SİNOP CEZA EVİ / GAZİ TABYALARI / HAMSİLOS KOYU / ERFELEK ŞELALELERİ

07.00: Sabah 7.00 da Kastamonu'daki otelimizden yola çıkıyoruz ve 2,5 saatlik bir yolculuğun ardından Sinop Erfelek Şelalelerine Ulaşıyoruz, Burada 1 saatlik serbest vaktin ardından Sinop'a doğru Hareket Ediyoruz. (1 Saat). 

14.00: Sinop Hamsilos Koyu'na ulaşıyoruz ve buradaki ziyaretimizin ardında 30 dk serbest vakit ile araçlarda buluşuyoruz. 

15.00: Sinop Merkez'e hareket ediyoruz. (20 dk)

15.30 / 18.00: Sinop Ceza Evi Ziyareti / Sinop Kalesi / Çarşı serbest zaman.

 

SİNOP

Batı Karadeniz Bölgesi'nin en kuzey ucunu işkal eden Sinop şehrinin tarihi Hititlilere kadar uzanmaktadır. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda her ne kadar Hititlere ait bir bulgu ve belgeye rastlanmasa da, Bazı Hitit kaynaklarında adı "Sinuva" olarak anılan ve hala bulunamamış kentin burası olduğu varsayılmaktadır. Yunan Mitolojisinde adı geçen su perisi Asapos'un kızı Sinope'den aldığı da düşünülmektedir. Helenistik dönemden günümüze ulaşabilmiş kent sikkelerinde ise şehrin adı "Sino" olarak geçmekte olup, "Sinope" kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. 

Her ne kadar şehrin isminin kökenleri ile ilgili şaibeler olsa da, şüphesiz ki Sinop Batı Karadeniz'in en nadide kentlerinden biridir. Antik çağlardan günümüze kadar hiç kesintiye uğramadan ticaret ve liman kenti olma statüsünü sürdürmüştür. Modern ve tarihi mimarinin iç içe geçtiği bu kent, doğal güzelliği, bir birinden güzel koy ve plajları ile de ön plana çıkmaktadır. Rehberinizin vereceği kıymetli tarihi, mimari, felsefi ve arkeolojik bilgiler ışığında bu kenti derinlemesine hissedecek ve tanıyacak, bir sonraki tatil planınızda daha uzun kalmak şartı ile Sinop'u seyahat planlarınıza ekleyeceksiniz.   

İl merkezinde ve sınırları içerisinde hala bir trafik ikaz lambalarının bulunmadığı tek il olma statüsünü koruyan kent, aynı zamanda insanlarının son derece mutlu, güler yüzlü, dışardan gelen konuklara olan saygısı ile de dikkatlerden kaçmamaktadır. 


Tur Dahil

* Ulaşım

* Profesyonel Rehberlik

* 1 Gece oda & kahvaltı Konaklama (Kahvaltı ve akşam yemekleri)


Dahil Değil

Dahil Değil

* Öğlen Yemekleri (Yemekte) içecekler

* İlk gün Kahvaltı 

* Müze Giriş Ücretleri (Müzekart 100 tl)


Tur Programı

Reservasyon Formu

Tarih
Kişi Sayısı

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.