TURUN TOPLAM SÜRESİ 7 GÜN
Yerel uzman bir rehber eşliğinde yapacağınız bu unutulmaz gezi hafızanızda derin izler bırakacak, gördükleriniz, tattıklarınız, deneyimledikleriniz ve hissettikleriniz sizi mutlaka bir gün buraya geri çağıracaktır.
Mezopotamya'nın eşsiz mimarisi, coğrafyası, geçmişi ve bugünü, zengin inanç motifleri, medeniyet tarihine ışık tutan önemli icatları ve gastronomi sizi bambaşka bir dünyada hissettirecektir.
1. Gün: KAPADOKYA'DA KUZEY TURU (KIRMIZI TUR): Kısa bir sürüş ve bol yürüyüşle Uçhisar Kalesi, Göreme, Avanos ve Ürgüp'ü ve tüm Orta Kapadokya'yı keşfedin. Anadolu'da birçok ilke ev sahipliği yapmış olan Kapadokya'mız; çanak çömlek yapımından Yazılı Tarihe, ilk sokak pazarı (Kaniş-Karum) örneklerinden ilk yerleşim yerlerine kadar birçok medeniyet hareketinin tarihi mekanı olma özelliğiyle dünyanın dikkatini çekmiş bir kültür şehridir. Hitit Ana Tanrıçası Hepat'ın anavatanı olması nedeniyle Hititler için kutsal bir bölge olarak kabul ediliyordu.
Kapadokya hakkında tüm Hıristiyan dünyasının hemfikir olduğu tek bir gerçek var, o da Hıristiyanlığın Kudüs'te doğmuş olmasına rağmen Anadolu'da gelişip varlığını sürdürmüş olmasıdır. 1. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar burada Hıristiyanlığı benimseyen Kapadokya, Pagan dönemi Roma'nın gizli kilise ve şapellerinin günümüze kadar ulaşmış nadir örneklerinden biridir.
UÇHİSAR KALESİ
Antik gökdelenlerin bir örneği olan bu yüksek yapı, bölgenin en baskın tepesinde yer almaktadır. Kapadokya'nın tüm merkezini görebileceğiniz baskın bir nokta olmasına rağmen, en güzel gün batımının görülebileceği doğal bir kaledir. Osmanlı döneminde Uç bey olduğu için "Uç Hisar" olarak adlandırılmıştır. Turumuzda, kaleye yakın bir seyir terasından en güzel resmi ve izleme açısını yakalayacak, rehberinizden hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını duymanın şaşkınlığıyla "Keşke zaman dursa" diye iç çekecek ve uzak düşlere dalacaksınız.
PAŞABAĞLARI (Rahipler Vadisi)
1. yüzyıl ve 4. yüzyıl Münzevi Yaşamı'nın hücre odalarını günümüze kadar barındırabilen Paşabağları, turumuzun önemli duraklarından biridir. Burada münzevi bir hayat yaşayan ve hücre yaşamlarını yayan rahipler, Paşabağları vadisine oydukları hücre evleriyle sizi 1. ve 4. yüzyıllar arasında tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
DEVRENT VADİSİ (HAYALLERİNİZİ SERBEST BIRAKIN)
Birçok hayvan ve cansız figüre, özellikle de develere ev sahipliği yapan bu vadi, rüyalarınızda şekillenip çoğalacak ve sizi sonsuz bir düşler ülkesine yolculuğa çıkaracak peri bacaları diyarıdır. Burada yapacağınız kısa bir vadi yürüyüşü, korkunç, eğlenceli ve ilginç oluşumlarıyla kameranızı asla elinizden düşürmeyecektir (mecazi olarak söyledim, kameranız hala sizde :)
AVANOS
Körler bile bilir ki Avanos'un yolu, Develi'li ünlü Aşık Seyrani'nin dediği gibi, çanak çömlek parçasından bellidir. Gerçekten de öyledir. Avanos'ta çanak çömlek yetiştirilir diyorsak, burasıdır. Çünkü Avanos'un etrafında, üzerinde çanak çömlek asılı birçok ağaç görürsünüz, bunlar size "Bizim meyvemiz çanak çömlektir" diyen manzaralardır adeta. Avanoslu çanak çömlek yapmayı bilmiyorsa, erkek bile sayılmaz, kız bile vermez. Buraya gelin, çanak çömlekçiliğin büyük bir endüstri ve kültürel miras olduğu hikayesini, çanak çömlekçi çarkında çanak çömleğine şekil verecek olan çömlekçinin kendisinden ve kalbinizden dinleyin.
GOREME AÇIK HAVA MÜZESİ
Kapadokya manastır hayatı, 12. yüzyıl Fresk sanat, kilise dekorasyonunun en üst seviyesi ve erken bir dekorasyon sanatı olan Sekko çizimi. Hepsinin bir arada bulunabileceği ve ünlü Kayseri Piskoposu Basilius tarafından kurulan bu manastır kompleksi; bölgenin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Kısmen de olsa münzevi yaşam tarzının sona ermesine neden olan manastır hayatı, Kayserili Basilius'un önderliğinde gösterişsiz rahiplerin daha sağlıklı koşullarda bir arada yaşamaya başladığı önemli bir okul olmasının yanı sıra, sıcak yemek ve ilaç ilk kez 7. yüzyılda rahiplerin hayatına girmiştir. Göreme Açık Hava Müzesi, 12. yüzyıl Sekko ve Fresk sanatını detaylı bir şekilde keşfedeceğiniz eşsiz bir müzedir.
AŞK VADİSİ
90'lı yıllardan beri Aşk Vadisi olarak bilinen ve asıl adı Bağdere (eskiden üzüm bağlarıyla ünlü) olan bu seyir noktası, ATV turları, düğün çekimleri ve sıcak hava balonu izleme ve fotoğraf safarilerinin yapıldığı ilginç oluşumların diyarıdır. Balondan bakıldığında kalp şeklinde bir oluşuma sahip olan bir gezginin blog yazısıyla ünlenen bu vadi, bölgeye gelen ünlülerin sosyal medya paylaşımlarıyla Kapadokya seyahat rotaları arasında popülerliğini sürdürüyor.
Saat 17.00 civarında Göreme'deki otele bırakılabilirsiniz. Stone Hotel'de konaklama
2. Gün: KAPADOKYA'DA GÜNEY TURU (YEŞİL TUR)
GOREME PANORAMİK MANZARA NOKTASI
Bu turdaki ilk durak, Göreme'nin en yüksek noktasında bulunan ve köyün, kaya otellerinin, yakındaki vadilerin ve Uçhisar kalesinin muhteşem manzarasının açıldığı Göreme Panoramik Manzara Noktası'dır. Rehber size bölge, jeolojik ve tarihi geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. DERİNKUYU YER ALTI ŞEHRİ
Yer altı şehirleri Kapadokya'nın benzersiz bir özelliğidir, yumuşak tüf tabakasının bazen onlarca metre kalınlığa ulaşması nedeniyle ortaya çıkmışlardır. İnsanların binalarını genişletmeleri ve derinleştirmeleri yeterince kolaydı. Yer altı şehirleri insanları baskınlardan kurtardı. Kapadokya'da toplam 36 yer altı şehri keşfedildi. Başlangıçta bunlar az sayıda odaya sahip daha çok yer altı köyleriydi, ancak yavaş yavaş, özellikle Bizans döneminde, otuz bin kişiye kadar insanı barındıracak şekilde şehir boyutuna ulaştılar. Türkçe'de "derin kuyu" anlamına gelen Derinkuyu yeraltı şehri, sekiz yeraltı katına sahiptir ve 55,5 metre derinliğe sahiptir. Evcil hayvanlar için odalar, depolar, yemek odası, mutfak, şarap mahzenleri, bir kilise ve hatta bir misyoner okulu, bir itirafhane ve bir yazı tipi vardır. O dönemin havalandırma bacaları burada hala işlev görmektedir ve tüneller ve salonlar oldukça iyi aydınlatılmıştır.
IHLARA VADİSİ (KANYON)
Ihlara, ovayı derin bir vadi gibi iki "kıyıya" bölen taş bir kanyondur. Uzunluğu yaklaşık 14 kilometredir ve derinliği bazı yerlerde 150 metreye kadar çıkar. Kanyon, Ihlara köyünden Selime köyüne kadar uzanır. Küçük Melendiz nehri alt kısımdan akar. Ihlara, Hıristiyan rahipler için bir sığınak görevi görmüş ve bu nedenle burada düzinelerce kaya oyma kilise ve yüzlerce yerleşim mağarası bulunmuştur. Vadi boyunca yürüyüş turu 3,5 km sürer.
MELENDİZ NEHRİ KENARINDA ÖĞLE YEMEĞİ
Nehrin mırıltısı, kuş cıvıltıları, lezzetli yerel yemekler - rahatlamak, güç kazanmak ve yolculuğunuza devam etmek için ihtiyacınız olan her şey!
SELİME KAYA MANASTIRI
Selime Manastırı, Ykhlara Kanyonu'nun kuzey ucunda yer alır ve Kapadokya'nın en yüksek kaya oyma manastırıdır. Buradan manzaralar muhteşemdir! Ayrıca tek bir kompozisyonda manastırın tüm bileşenlerini görebilmeniz nedeniyle de dikkat çekicidir
GÜVERCİNLİK VADİSİ
Güvercinler Kapadokya'da çok önemlidir. Çünkü eğer ot, sebze, üzüm vb. yetiştirmeniz gerekiyorsa toprağı gübrelemeniz gerekir. Aksi takdirde hasat verimsiz ve sağlıksız olacaktır.
3. Gün: 06.00 - 07.00 AYRILIŞ VE ADIYAMAN NEMRUT DAĞI'NA GİDİŞ
GÜNEŞ BATIŞINDA 1 SAATLİK NEMRUT DAĞI'NDA GEZİ
DİYARBAKIR'A GİDİŞ, DİYARBAKIR'DA KONAKLAMA
3. Gün: DİYARBAKIR YARIM GÜNLÜK GEZİ
ŞEHİR SURLARI TURU
* Diyarbakir Arkeoloji Müzesi
* Meryem Ana Kilisesi
* Ulu Camii
* Yolda 10 Kemerli Köprü ziyareti ve çay molası
MİDYAT'A GİDİŞ (2 SAAT) YOLDA ÖĞLE YEMEĞİ MOLASI
Midyat'ta Gezi
* Hercai Seri Evi
* Telkari atölyesi
* Mardin Evi
* Asur Şarap Tadımı
Mardin'e Sürüş, Mardin'de Konaklama
4. Gün: MARDİN'DE GEZİ
* Eski Mardin (Artuklu) ziyareti.
* Mardin Ulu Camii
* Mardin Arkeoloji Müzesi
MARDİN'DE KONAKLAMA
5. Gün: MARDİN ÇEVRESİNDE YARIM GÜNLÜK TUR
* Deyrulzaferan Manastırı
* Kasımiye Medresesi
* Dara Antik Kenti
HALFETİ'YE 3,5 SAAT SÜRÜŞ
ŞANLIURFA'YA SÜRÜŞ VE ŞANLIURFA'DA KONAKLAMA
6. GÜN: ŞANLIURFA'DA GEZİ
* İbrahim Gölü ve Doğum Yeri
* Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
* Öğle yemeği ve alışveriş için serbest zaman
* Göbeklitepe'ye sürüş
GAZİANTEP'E SÜRÜŞ - GAZİANTEP'TE KONAKLAMA
7. GÜN: GAZİANTEP'TE GEZİ
* Gaziantep (Ayntap) Kalesi
* Bakır Atölyeleri Arasta
* Tütünhani Kervansaray
* Zeugma Müzesi
GAZİANTEP HAVALİMANI BIRAKIŞ